Hur fungerar matsmältningen?
Den fysiska nedbrytningen av mat börjar redan i munnen och matsmältningen kommer igång så snart du bara tänker på mat. Tanken på en god måltid skickar signaler från hjärnan till magen och tarmarna som då förbereder sig genom att öka produktionen av enzymer och andra faktorer och gör din kropp redo att ta emot måltiden.
När du stoppar maten i munnen och börjar tugga, hackar dina tänder ned den till mindre bitar, och enzymerna i saliven börjar genast nedbrytningen.
Väl i magsäcken fortsätter den mekaniska nedbrytningen som munnen har påbörjat, men här blandas även maten med magsyra, galla och matsmältningsenzymer. Alla dessa jobbar tillsammans med att klyva och bryta ned proteinerna, kolhydraterna och fetterna som du har ätit till lättabsorberade byggstenar: aminosyror, enkla sockerarter och fettsyror.
Efter att maten har spjälkats till en trögflytande massa som kallas chymus eller kymus, så transporteras den från magen vidare till tunntarmen. Din tunntarm är ett ganska imponerande organ som kan bli mellan 3-5 meter lång, med så många väck att om du skulle veckla ut hela skulle ytan motsvara en tennisbana.
Det är bra att ytan är så stor med tanke på att tunntarmens uppgift är att absorbera dina makro- och mikronutrienter från maten. Din tunntarm fungerar som en intelligent väktare som låter näringsämnen och goda föreningar passera, men försöker hålla skadliga saker och patogener kvar.
Eftersom ytan är så stor och potentialen för exponering för skadliga saker genom det vi äter så hög, är tunntarmen beklädd med immunvävnad och immunceller.
Peristaltik kallas den rytmiska, muskulära kontraktionen som driver mat igenom tarmen och hjälper dig att gå på toaletten regelbundet.
Läs mer i vårt Mag- och tarmhäfte som vi har tagit fram för att hjälpa dig, helt gratis. Det hittar du här: Mag- och tarmguiden