Kan mörk choklad förbättra synen?
Mörk choklad och syn
En nyligen publicerad studie har rapporterat att man ser signifikant förbättring i synförmåga hos personer som fick äta mörk choklad jämfört med mjölkchoklad. Detta är toppen tänker man, och många medier har rapporterat detta. Är mer choklad kan man läsa! Vi är som vanligt lite skeptiska, och här går vi igenom studien lite kortfattat samt påvisar en viktig begränsning.
Studien var randomiserad och innefattade 30 friska individer som var ca 26 år gamla, friska och utan synfel. Personerna fick äta mörk eller mjölkchoklad vid två olika tillfällen och genomgick därefter ett syntest ca 2h efter förtäring.
Studien visade att en signifikant andel av deltagarna fick bättre resultat på kontrasttest med små bokstäver då de åt mörk choklad jämfört med då de åt mjölkchoklad.
Forskarna som genomförde studien tror att det är kakaoflavanoider i den mörka chokladen som gav den förbättrande effekten. Man har i tidigare studier sett att flavanoider från kakao kan förbättra blodflödet och man tror att dessa även kan ha en positiv effekt på personer som lider av glaukom.(1)
Slutsats om studien
Studien har några viktiga begränsningar som påverkar det hela.
Man har i denna studie inte alls mätt halten av kakaoflavoner i varken den mörka eller den ljusa chokladen som testpersonerna fick äta. Man antog endast att halten i mörk choklad är densamma som påvisades i en annan äldre studie utan att verifiera detta. Hur man kom fram till mjölkchokladens flavanoidhalt framgår inte alls.
Halten flavoner i chokladen är viktigt och påverkas av hur chokladen är tillverkad. Kako som värms uppm behandlas med alkaliska ämnen eller fermenteras kommer att få en reducerad halt flavanoider.(2)(3)
Flavanoidhalten varierar och att en choklad har hög halt kakao garanterar inte att det även innehåller mycket kakaoflavoner. Vår slutsats är att det ännu inte är tillräckligt bevisat att mörk choklad förbättrar synen, det behövs fler studier för att fastställa detta.
Källor:
(2) Impact of alkalization on the antioxidant and flavanol content of commercial cocoa powders.
(3) Effect of fermentation and drying on cocoa polyphenols.
Själva studien hittar du här: https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/article-abstract/2678792